
RESSENYES
RESSENYES
proves Còmic
proves Còmic
proves Còmic
proves Còmic
Artistes
Artistes
RESSENYES
PANORÀMIC:
​
Panoràmic aposta per vincular cinema, fotografia i noves tecnologies a través de l’emblemàtic
espai de Roca Umbert.
És el festival que té la fotografia com a protagonista que s’expressa de manera expandida
a través de disciplines amigues com el cinema, el vídeo, les instal·lacions i altres pràctiques
artístiques contemporànies. Abranda la fotografia expressada no només pels fotògrafs sinó
també més enllà dels fotògrafs; des del cinema però també més enllà del cinema; des d’una mirada
endins de la fotografia però sobretot des d’una mirada perifèrica de la fotografia; des de l’anvers
i des del revers d’allò fotogràfic.
Panoràmic vol contribuir així mateix, a visibilitzar la creació de les noves generacions que treballen entorn del cinema i la fotografia. El nou talent que emergeix d’escoles de cinema, escoles de fotografia, escoles audiovisuals i d’altres, però alhora difondre creacions incòniques en el món de la imatge.
Aquesta tercera edició el Festival Panoràmic es centra en la lluna, en el 50è aniversari de l’arribada de l’home al brillant satèl·lit el 20 de juliol de 1969.
L’Última Thule és l’objecte més primitiu i llunyà del sistema solar explorat fins ara. La sonda New Horizons, llençada per la NASA el 2006, està capturant imatges de l’Última Thule que ajudaran a estudiar els inicis del nostre sistema planetari fa més de 4.500 milions d’anys. S’espera que la New Horizons funcioni fins a mitjan del 2030 i podria arribar a explorar un altre objecte del cinturó de Kuiper.
​
EXPOSSICIONS QUE PODEM TROBAR:
​


MOON PROJECT
​
Les imatges d’aquesta mostra cobreixen tot l’imaginari lunar: dibuixos al llarg de la història, pintures, esquemes científics, fotos, fotogrames de pel·lícules,…
L’exposició és un recorregut gràfic i visual sobre la lluna i l’imaginari que s’ha creat al llarg de la història sobre aquesta. Es poden veure il·lustracions, publicitat, motius visuals (decoració, logotips …), art / pintura, il·lustració científica, fotografies … i desviacions com ‘el paisatge lunar’ (retrobat en fotos d’una pell rugosa, un desert bombardejat, un sòl polsegós, etc.)
TRANSELENITA
​
Projecte site specific proposat per Antúnez, fundador de la Fura dels Baus, i un dels artistes més influents en l’art vinculat a la performance mecatrònica, la instal.lació robòtica i les tecnologies digitals.
L’abril del 2003 Antúnez va tenir l’oportunitat de realitzar 25 paràboles en el marc de 2 vols parabòlics que es varen realitzar a la ciutat de les Estrelles, a 50 km de Moscou, Rússia. Un programa recolzat per Arts Catalyst de Londres en el que convidava a diferents artistes a experimentar la gravetat zero.
A partir d’aquesta experiència va sorgir el projecte de Transpèrmia on es pot veure l’interès d’Antúnez per construir relats a partir de viatges mítics. Aquesta mostra ens proposa un viatge on es podran veure diversos audiovisuals en format d’instal·lació interactiva, realitzats per Antúnez al llarg de la seva trajectòria com Selenita (2015), Transpermia (2003/2004), Tantal (2004) o HIPNOTOC. (1998/2008) i d’altres produïts pel festival Panoràmic Granollers.




SPACE DOGS
​
A banda de ser un reconegudíssim fotògraf i àvid col·leccionista de fotollibres, Martin Parr ha acumulat una col·lecció de souvenirs de gossos espacials de la URSS, produïts durant la cursa espacial dels anys 50 entre la URSS i els EUA. El primer cosmonauta caní era Laika, que significa “barker”, Belka i Strelka aviat van seguir-la i van ser els primers gossos a tornar amb seguretat a la Terra. Els gossos espacials es van celebrar enormement. Amb una combinació d’orgull nacional i propaganda, van començar a aparèixer en segells, postals, pel·lícules i rellotges al costat de molts altres records. Produït per coincidir amb el 50 aniversari de l’home que va aterrar a la Lluna, es publica el llibre, editat per Martin Parr, on s’explica la història dels gossos espacials, il·lustrats amb la col·lecció de souvenirs vintage de gossos espacials de Parr.
TREBALL LLUNA

El meu treball sobre la lluna és principalment un collage.
El fons és completament negre amb petits punts blancs que representen estrelles.
La part principal, el collage situat al centre, està fet amb lletres retallades de revistes.
Aquestes lletres desordenades representen totes les teories i hipòtesis que han quedat per a la història i que han anat evolucionant sobre la lluna.
Es podria dir que de tantes teories que es van fer en el passat la idea que tenien sobre la lluna no era clara i per això les lletres no segueixen un ordre.

PEL·LÍCULA YESTERDAY:
SINOPSIS
Ahir tothom coneixia als Beatles. Avui Jack (Himesh Patel) és l'únic que recorda les seves
cançons. Aquest músic que malviu en una petita localitat costanera d'Anglaterra, s'ha resignat
a renunciar als seus somnis. Però després d'un misteriós apagada a tot el món, es desperta en
una línia de temps alternativa on mai van existir Els Beatles. Llavors serà la seva oportunitat de
fer-se immensament famós a el ritme de les mítiques cançons de el quartet de Liverpool, això sí,
s'arriscarà a perdre a Ellie (Lily James), la seva musa i l'amor de la seva vida.


Fitxa tècnica:
Direcció → Danny Boyle
Protagonistes:
Producció → Richard Curtis, Eric Fellner, Tim Bevan , Danny Boyle, Bernard Bellew i Liza Chasin
Guió → Richard Curtis
Música → Daniel Pemberton
Fotografia → Christopher Ross
Muntatge → Jon Harris
Productora → Working Title Films
Distribuïdor → Universal Studios
​
Dades i xifres:
País d'origen → Regne Unit
Estrena → 28 juny 2019
Durada → 116 min
Idioma original → anglès
Format → 2,39:1
Descripció
Gènere → cinema musical, pel·lícula de comèdia, drama i ucronia
Qualificació → MPAAPG-13
Lloc de la narració → Moscou
​
Compañías
Productora → Working Title Films
Distribució → Universal Studios
Pressupost → $ 26 000 0001
Recaptació → $ 134 295 3951
PEL·LÍCULA MIENTRAS DURE LA GUERRA:
Direcció: Alejandro Amenábar
Repartiment: Karra Elejalde, Eduard Fernández, Santi Prego, Tito Valverde, Patricia López Arnaiz.
País: Espanya Any: 2019
Data d'estrena: 2019.09.27
Gènere: Drama històric
​
SINOPSIS
​
Mentre duri la guerra ens desplaça a la Salamanca de 1936 en el moment la revolta mil
itar que enderrocaria la Segona República prometent portar ordre a la convulsa
situació de país. Després de recolzar dit alçament i fins i tot contribuir a ell monetàriament
, el govern republicà destitueix Miguel de Unamuno com a rector de la Universitat de
Salamanca, tot i que aviat és restituït en el càrrec.
Mentrestant, Franco, amb l'ajuda alemanya i italiana, suma les seves tropes a la causa i
acaba sent nomenat primer generalíssim i posteriorment cap de l'Estat amb la
consegüent dissolució de la Junta de Defensa Nacional, que li traspassa tots els seus
poders i atribucions, permetent no només aferrar-se a el poder "mentre duri la guerra"
sinó instaurant una llarguíssima dictadura militar que només finalitzaria amb la seva mort.
A mesura que Unamuno veu caure als seus amics i companys, des Cast Prieto, l'alcalde de Salamanca, fins al pastor evangèlic Atilano Coco, per qui tracta d'intercedir, comença a replantejar-se la seva posició, orfe ja d'unes idees a les quals aferrar-se.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
opinió
Esperava trobar-me una pel·lícula històrica més rigorosa, sincerament, pel que m'ha decebut molt.
M'ha encantat la interpretació de l'General Millán Astray que broda Eduard Fernández, és un actor que es creix amb els anys i que sap donar-los a personatges amb molts angles, com el d'aquest militar, una brillantor especialment interessant a costa de la seva brutalitat i bogeria .
No tant la interpretació de l'escriptor Miguel de Unamuno (m'ha decebut molt, la veritat) no veig a Elejalde en el paper, no a el menys en el d'un intel·lectual d'aquesta talla i amb el seu caràcter per bé i per mal. No m'ho crec ni em sembla ben enfocat, excepte, és clar, que vulgui donar-se la imatge d'un vell feble i canviant, sense idees clares ni fonaments. Si era això el que volia comunicar, llavors ho ha fet molt bé.
He estat investigant opinions de diferents historiadors sobre aquesta pel·lícula, i n'hi ha moltes que coincideixen en la manca d'objectivitat històrica de diversos dels moments i escenes que el film ofereix. Crec que en un tema tan delicat i candent com és per a nosaltres la Guerra Civil, i en un moment de polarització ideològica com l'actual, es fa cap favor a la veritat inventant-coses, fets i personatges que sí que han estat reals i han tingut transcendència en la vida de milions de persones.
Per tant, jugar amb les emocions, les simpaties / antipaties que els diferents personatges modificats i esbiaixats a conveniència de el director poden despertar en cada espectador, per crear una pel·lícula inexacta basada en fets reals, em sembla que no mereix ni l'esforç ni el dispendi en mitjans. Massa llicències per a un tema sagnant com aquest. Creia que les pel·lícules de "indis i vaquers" on clarament els indis sempre eren els "dolents" havien passat a la història, però veig que segueixen sent plenament vigents.
​

