top of page

RESSENYES

MAKEA TU VIDA

Makea Tu Vida és una entitat sense ànim de lucre de caràcter social i educatiu, que

treballa al territori que hi ha entre els mons del disseny i l'ecologia.

 

Les seves pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert, l'intercanvi de coneixements

i la creativitat col·lectiva, aplicats a la reutilització en diferents contextos i situacions.

 

Des de la creació de Makea Tu Vida com a grup d'acció en 2006, el seu treball ha estat centrat en la generació d'estratègies de participació que visibilitzin la problemàtica dels residus, la conscienciació sobre l'ús dels recursos i els hàbits de consum, i la transformació de l'hàbitat en les seves múltiples dimensions (espai públic, comunitari i privat).

 

A través de metodologies de co-creació i disseny col·laboratiu, desenvolupen tallers per a la construcció col·lectiva de missatges, equipaments d'espais, plataformes relacionals (digitals i trobades), artefactes i objectes.

 

Les seves línies de treball s'articulen al voltant de l'Disseny Obert, la Reutilització i la Comunicació, incidint en:

  • Plantejar i explorar solucions constructives a través de l'experimentació i prototipat continu de tipologies d'objectes a través de tècniques de reutilització de residus.

  • Generar dinàmiques de treball col·lectiu i participatiu que motivin l'autoconstrucció per part dels i les usuarixs, com a eina de reflexió, i conscienciació social i mediambiental.

  • Creació i desenvolupament de plataformes col·laboratives de foment de la cultura de la Reutilització i Intercanvi de coneixements.

  • Capacitar en el maneig d'eines i metodologies de Disseny en Codi Obert.

  • Desenvolupament de la cultura DIY (Fes-ho tu mateix) / DIWO (Fes-ho amb altres) com a mètode pràctic d'empoderament individual i col·lectiu, enfront de la cultura alienandora de l' «usar i llençar».

logo_makeatuvida.png

Victor Papanek: La política del disseny

biografia

Victor Papanek (22 de novembre de 1923, Viena - 10 de gener de 1998, Lawrence, Kansas)

  • Fou un dissenyador i educador estatunidenc.

  • Va esdevenir un ferm defensor de la concepció social i ecològicament responsable

de productes, eines i les infraestructures de la comunitat.

  • Va criticar els productes manufacturats que no eren segurs, adaptats, o

essencialment inútils.

  • Els seus productes, escrits i conferències van ser considerats col·lectivament un

exemple i estímul per molts dissenyadors.

  • Va ser un filòsof del disseny i, com a tal, va ser un promotor dels objectius del disseny i

enfocaments que incrementaven la sensibilitat cap a consideracions socials i més ecològiques.

  • Va escriure que "el disseny s'ha convertit en l'eina més poderosa amb la qual l'home dóna

forma a les seves eines i entorns (i, per extensió, a la societat i a si mateix)".

EXPOSICIÓ

L’exposició Victor Papanek: la política del disseny és la primera gran retrospectiva centrada en el dissenyador, autor i activista Victor J. Papanek (1923-1998).

Quin ha de ser avui el rol del disseny i del dissenyador per ser veritablement útils a la societat? Aquest és un debat molt present arreu en les darreres dècades i una reflexió que ja va abordar Víctor Papanek, un dels pioners del disseny contemporani i un dels precursors més influents de l’activisme social i la sostenibilitat en el disseny. Les idees i preguntes que Papanek ja abordava durant els anys seixanta  continuen sent de gran rellevància per al disseny i constitueixen l’essència del disseny crític, social, inclusiu i interdisciplinari.

Papanek és autor del llibre Disseny per al món real (1971), encara avui dia el més llegit sobre disseny. En aquest treball fa una crida per a la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat,  temes que avui continuen sent de gran rellevància per al disseny.

La vida i l’obra de Papanek es presenten en aquesta exposició  a través d’una àmplia sèrie de peces originals i evocadores procedents de l’arxiu de la Fundació Victor Papanek, a més d’objectes d’alguns dels seus contemporanis com Buckminster Fuller i el grup radical Global Tools, entre d’altres.  Les idees de Papanek  traslladades al segle XXI i el seu impacte durador les trobarem també als projectes de diversos dissenyadors i artistes internacionals relacionats amb el camp del disseny crític, social i activista.

La mostra s’estructura per temes a partir de l’obra de Papanek i els seus contemporanis, com la política sobre dades i sobre els mitjans, les estructures socials digitals, la biotecnologia, la metodologia del disseny o design thinking, la sostenibilitat i la inclusió social amb una reflexió de fons: la importància del disseny com a eina política.

Aquesta exposició és una col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el Vitra Design Museum, juntament amb la Fundació Victor J. Papanek, Universitat d’Arts Aplicades de Viena.

book-victor-papanek-the-politics-of-desi

Audiovisuals by Sara Gómez

bottom of page